Historie

 


Historie

Al in de Middeleeuwen stond er halverwege Arnhem en Apeldoorn een herberg op ‘Woeste Hoef’. Paarden werden er ververst, de inwendige mens versterkt of men warmde zich bij het haardvuur. ‘s Nachts bood de herberg bescherming tegen bandieten, die het gemunt hadden op de bezittingen van de passagiers van de postkoetsen.

Op dezelfde plaats staat de herberg die in 1771 herbouwd werd, nadat boerenknecht Gerrit de oude herberg uit minnennijd had aangestoken. Nog altijd dwaalt de geest van de ‘Glüende’ Gerrit rond de hoeve. In1811 verbleef Keizer Napoleon hier met Marie-Louise. Ook Koning Willem III deed de herberg vaak aan op doorreis naar Paleis Het Loo.

Tegenover de herberg herinnert het verzetsmonument aan de gebeurtenissen rondom De Woeste Hoeve in de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 en 70 werd De Woeste Hoeve landelijk bekend als restaurant. Nadat het pand 5 jaar leegstond werd in 1992 begonnen met een ingrijpende restauratie. Zo kon het restaurant worden behouden en kreeg het opnieuw een bestemming in stijl. Vanwege het unieke karakter en de cultuurhistorische waarde, is De Woeste Hoeve tot beschermd monument verklaard.

  • Historie
     
In 1925 was De Woeste Hoeve een controlepost tijdens het WK Wielrennen en fietsten de renners door de Doorvaart!