Jaarlijkse Herdenking

 

Op 8 maart 1945 werden bij De Woeste Hoeve 117 mannen door de Duitse bezetter gefusilleerd als represaille voor de “aanslag” op Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en hoofd van de SS in Nederland. Jaarlijks vindt bij het monument de herdenking plaats, zo ook weer vandaag.

Het is een tragische gebeurtenis die onderdeel uitmaakt van de historie van onze herberg. Vanaf het moment dat wij onze intrek namen in De Woeste Hoeve ontmoeten wij, tot op heden, regelmatig mensen die hun verhaal over deze zwarte dag met ons delen.

Een van die mensen, Jan Tamboer, heb ik vorige week ontmoet. Hij is de zoon van Christien Aartsen. Christien woonde (als dochter van de toenmalige uitbater) op De Woeste Hoeve ten tijde van de aanslag en is ooggetuige geweest van de fusillade. Omdat na de oorlog veel gasten van de herberg vragen stelden over 8 maart, heeft Christien destijds een brief geschreven waarin zij haar persoonlijke verhaal doet.

Deze brief heeft op ons enorm veel indruk gemaakt. Het is een persoonlijk verslag van een afschuwelijke gebeurtenis waarin gedetailleerd beschreven wordt wat er die dag gebeurde, hoe angstig zij als 17-jarig meisje is geweest en hoe onuitwisbaar deze beelden voor haar waren. Het is voor ons bijna niet voor te stellen dat het raam waaruit zij keek onderdeel uitmaakt van ons woonhuis.

Toen ik vorige week op De Woeste Hoeve haar zoon sprak begreep ik dat Christien haar verdere leven altijd geworsteld heeft met deze traumatische periode. Tijdens de expositie die wij in november openen, in verband met ons 25-jarig jubileum, zal de originele brief van haar te zien zijn. De inhoud van deze brief verschijnt in ons magazine waar wij nu hard aan werken.

De Woeste Hoeve is voor ons een plek waar wij zowel zakelijk als privé veel beleefd hebben. Voor onze gasten is het een plek om te ontspannen, feesten, trouwen, dineren. Veel mooie momenten van het leven worden bij ons gevierd. Dat is fijn,  wij willen graag dat nog veel meer mensen mooie herinneringen zullen hebben aan deze bijzondere herberg.

Dat neemt niet weg dat 8 maart 1945 gebeurde altijd onderdeel zal uitmaken van de historie van De Woeste Hoeve en nooit vergeten mag worden.

 

foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei (monument Woeste Hoeve)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *